sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Esteettömyys Andalusiassa

Tässä tekstissä käsitellään useiden vierailemmiemme kohteiden (mm. Benalmadena, Torremolinos) esteettömyyttä pyörätuolin kannalta. Lista ei ole täydellinen, ja olosuhteet aina muuttuvat.

Yleisesti ottaen liikkuminen ei ollut vaikeaa, mutta sähköpyörätuolilla saa ehkä etsiä reittejä. Jalkakäytävät voivat olla kapeita ja huonossa kunnossa, pääosin kuitenkin helppokulkuisia. Kadunylitykset joko hyvin helppoja tai mahdottomia. Liikkeisiin ja ravintoloihin on usein ainakin yksi porras, mutta melkein aina siinä on kiinteä luiska. Monilla ravintoloilla lisäksi pöytiä ulkona.
Paikalliset bussit ovat pääosin matalalattiaisia. Käytännössä pyörätuolille on kuitenkin varattu aika pieni tila. Kaikki kuskit eivät laita bussia niiaamaan eivätkä malta odottaa luiskan käyttöä. Lähes aina bussit jäävät kauaksi pysäkistä eli porras alas on korkea ja sitten pitää päästä vielä takaisin jalkakäytävälle. En suosittele kuin pienellä tavallisella pyörätuolilla ja avustajan kanssa.
Monissa paikoissa avustaja saa alennuksen pääsylippuun, ja joskus se on ilmainen. Joskus alennuksen saa vain pyörätuolilla kulkeva. Kannattaa siis aina kysyä erikseen eikä luottaa siihen, että avustajan sisäänpääsy on ilmainen.

Hotelli MAC Puerto Marina Benalmadena, jossa asuimme koko ajan, toimii erittäin hyvin pyörätuolilla. Invahuoneet olivat sopivia ja niiden kylpyhuoneet isoja. Ainoa miinus oli pöntön asettelu lähelle seinää niin, että siihen pääsi siirtymään vain toiselta puolelta eikä edes suoraan edestä. Tavallisissa huoneissa oli ammeet, ja pönttö sijoitettu kylpyhuoneen oven taakse. Osa huoneista on katutasossa.
Hissit eivät olleet liian suuria, mutta niihin mahtuu sähkömopollakin. Alakerrassa aavistuksen jyrkkä luiska ruokasalin ja baarin tasolle, mutta se oli kuljettavissa. Loivempi ja pidempi luiska ulko-ovella. Altaalle miniluiska kynnyksessä. Altaaseen istumahissi.
Hotellin vastaanotosta saa lainata/vuokrata apuvälineitä.

Torremolinos oli eteläosastaan aika helppo kulkea. Ranta ja lähikadut ovat täysin esteettömiä. Siitä sisämaahan päin maasto nousee jyrkästi eli erilaisia mäkiä löytyi. Liikkeisiin ja ravintoloihin oli pääosin helppo päästä. Sähköpyörätuolillakin pärjää, kunhan varustautuu kiertämään mahdolliset esteet.

Torremolinoksen keskustassa on iso kävelykatuja täynnä oleva tasainen alue, eli kulku on helppo. Muuten alueella on kapeita jalkakäytäviä ja paikoin hankalia kadun ylityksiä. Rannalle päin on jyrkkä mäki. Pyörätuolilla lyhin reitti alas on hankala ja kiertotie on pitkä.

Benalmadenan kaupunki sijaitsee rinteessä, eli jyrkkiäkin mäkiä löytyy. Rantakatu on esteetön, mutta sinne ei ole esteetöntä käyntiä kuin muutamasta kohdasta.

Benalmadenan Puerto Marina -alue on helppokulkuinen. Sisämaahan päin ja Benalmadenan varsinaisen rannan suuntaan kuitenkin mäki ylös. Moniin liikkeistä ja ravintoloista on yksi tai useampi porras. Usein löytyi luiska tai hissi kulman takaa.
Benalmadenan Arroyo de La Miel sijaitsee vuoren rinteessä, eli joka suuntaan on mäki. Pääkatu kuitenkin tasainen ja hyvä, muutamaa viettävää kadunylitystä lukuunottamatta.

Sea Life Benalmadena on esteetön, mutta hissi on pienehkö.

Selwo Marina -akvaariopuisto Benalmadenassa on esteetön, paitsi että alueella erilaisia mäkiä.

Perhospuisto Mariposario Benalmadenassa on esteetön. Pieniä siltoja, jotka hieman jyrkkiä, mutta ne voi kiertää.

Malagan turistikeskusta eli vanha kaupunki on laitettu kävelyalueeksi, eli kulku on hyvin helppoa. Liikkeisiin ja ravintoloihin ei silti kannata laskea pääsevänsä sisään. Moniin oli yksi tai useampi porras, ja tilat ahtaita. Rannassa uudempia ja esteettömämpiä tiloja.

Malagan Pompidou-museo on täysin esteetön. Sisäänkäynti rannan puolelta.

Malagan museo (Museo de Malaga) on täysin esteetön. Muutamia esineitä sokeiden kosketeltavana.

Fuengirolassa pääosin aika helppo liikkua. Joitain mäkiä löytyy.

Esteponan rannan lähistöllä helppo liikkua. Sisämaahan päin mäkiä. Rannan lähellä paljon kävelykatuja. Liikkeisiin ja ravintoloihin usein porras.

Selwo Aventura -eläintarha Esteponan lähellä on paikoin hyvin hankala. Puistossa on paljon jyrkkiäkin mäkiä ja joidenkin eläinten lähelle ei ole kuin portaat. Henkilökunta järjestää tarvittaessa kyydin toiseen päähän puistoa, mutta mäkiä on silti. Sähköpyörätuolilla pärjää varmaan hyvin, mutta tavallisen pyörätuolin kanssa suosittelen kahta työntäjää, jottei väsymys iske.

Gibraltarin keskustassa on helppokulkuinen kävelykatu, ja muutenkin esteettömyyteen panostettu turistialueilla, vaikka kapeita jalkakäytäviä löytyykin. Liikkeisiin ja ravintoloihin yleensä porras ja luiska. Kiertoajeluille pitää varata erikseen esteetön bussi.

Mijas on vuoren rinteessä eli kaikenlaisia mäkiä löytyy joka suuntaan. Muuten aika hyvä kulkea turistikeskustassa. Liikkeisiin ja ravintoloihin yleensä porras, joskus esteetön kulku. 

Ronda on suhteellisen helppokulkuinen. Vanhassa kaupungissa ja satunnaisesti muualla hankalia mukulakiviä. Sitä osaa en suosittele pyörätuolille ellei pidä hankalasta ajosta.

Video Banalmadenan ja Torremolinoksen rannalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti